Siekiant užtikrinti sklandų svetainės veikimą, analizuoti lankytojų veiklą ir teikti individualizuotus skelbimus, šioje svetainėje yra naudojami slapukai ir socialinių tinklų įskiepiai. Slapukų ir įskiepių naudojimą galite pasirinkti patys nustatymuose. Daugiau informacijos Privatumo politikoje.
Turite dovanų čekį? Kontaktai
Prekių krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
Išsirinkę prekes, spauskite mygtuką "Dėti į krepšelį"
Patinka Prisijungti

Ruošiamės Kalėdoms: skaniausi kalėdiniai meduoliai!

2020-11-24

Ruošiamės Kalėdoms: skaniausi kalėdiniai meduoliai!

Kartais vartojame frazę „Kvepia Kalėdomis“. Dažniausiai taip kalbama, kai kvapas primena kalėdinius meduolius. Minkšti kalėdiniai meduoliai, nuo kurių ore tvyro cinamono ir gvazdikėlių kvapas maloniai kutenantis nosį. Kalėdiniai meduoliai neatsiejama Kalėdų dalis, todėl dauguma juos kepa namuose. Juk naminiai daug skaniau, tiesa?  

Meduoliai ne tik papuošia kalėdinį stalą, bet puikiai tinka ir kaip dovana. Kalėdinės dovanos juk gali būti ir valgomos. O jei tai naminiai kalėdiniai meduoliai pagaminti savomis rankomis. Tai praktiška dovanėlė dažnai tampanti priedu prie pagrindinės dovanos. O jei dar neteko kepti meduolių namuose, siūlome išbandyti gardžiausius receptus! Turite vaikų? Būtinai į procesą įtraukite ir juos. Vaikams meduolių kepimas be galo smagi atrakcija, o tuo pačiu kartu praleisite daugiau kokybiško laiko.  

Kalėdinių meduolių receptas 

Meduoliams reikės: 

  • 130 g medaus 
  • 100 g natūralaus sviesto 
  • 100 g rudojo cukraus 
  • 350 g miltų 
  • 1 kiaušinio  
  • 1 didelio kiaušinio 
  • ½ arb. š. cinamono 
  • ½ arb. š. malto imbiero 
  • ½ arb. š. kepimo miltelių 
  • ½ arb. š. maltų gvazdikėlių 
  • ½ arb. š. druskos 

Glajui reikės: 

  • 1 kiaušinio baltymo 
  • 100 g miltelinio cukraus  
  • valg. š. citrinos sulčių  

Metas gaminti skaniausius kalėdinius meduolius! 

Nedideliame metaliniame inde ištirpinkite sviestą ir medų, tuomet suberkite cukrų. Labai svarbu nuolat maišyti. Masė užvirs ir ją dar pakaitinkite tol, kol visiškai ištirps cukrus. Tuomet padėkite pusvalandžiui atvėsti. Masė taps tarsi karamelė - tąsi, klampi ir tiršta. 

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, sudėkite visus prieskonius ir įberkite druskos. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų viduryje padarykite duobutę, įmuškite ten kiaušinį ir supilkite paruoštą karamelinę masę. Išminkykite tešlą, turėtų gautis ne per daug lipni, jei labai limpa įdėkite dar miltų. Iš tešlos suformuokite didelį rutulį. Tešlą įdėkite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 3 valandoms.  

Išėmę tešlą iš šaldytuvo ją padalinkite į mažesnes dalis. Kiekvieną dalį gerai iškočiokite. Idealu, jei tešlą iškočiojama plonai. Tuomet meduoliai bus mažesni ir traškesni. Kad tešla neliptų kočiokite ant pagrindo pabarstyto miltais. Kai tešla gerai iškočiota išspauskite norimas meduolių formas. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Formelėmis išspaustus meduolius sudėkite ant kepimo formos, kurioje įtiestas kepimo popierius. Taip meduoliai neprikeps. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių. Meduoliai turėtų lengvai apskrusti. Tačiau labai svarbu stebėti kepimo procesą ir jei reikia ištraukti meduolius anksčiau. Kadangi kuo jie plonesni, tuo greičiau iškepa. Sudeginti būtų tikrai gaila. 

Iškeptus meduolius galite laikyti stikliniame ar plastikiniame indelyje. Laikykite sandariai jei valgysite juos vėliau. O laikyti galima tikrai ilgai. Tad meduoliai tikrai sulauks ir Kalėdų.  

Meduolių papuošimas glajumi 

Atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio. Tuomet suberkite miltelinį cukrų ir įpilkite citrinos sulčių, tuomet labai gerai išmaišykite. Jei norėsis, kad glajus būtų tirštesnis įdėkite daugiau miltelinio cukraus. Glajus turėtų gautis lygus. Tuomet belieka čiupti teptuką ar kitą priemonę ir glajumi tepti meduolius, gražinti juos. Jei norisi, kad meduoliai atrodytų puošnesni - naudokite pabarstukus. Juos berti reikėtų ant dar nesustingusio, ką tik užtepto glajaus.

 

Taip pat galima papuošti ir nedidelėmis džiovintomis uogomis, smulkintais riešutais ar net aplieti ištirpintu baltuoju šokoladu. Puoškite taip, kaip Jums patinka ir norisi.  

Meduoliniai nameliai  

Kalėdoms kepami ne tik kalėdiniai meduoliai, bet ir meduoliniai nameliai. Tai puiki Kalėdinė puošmena ar dovana, o be to, dar ir skanu! Tad jei norisi tikrų, kvepiančių Kalėdų savo namuose pabandykite pasigaminti kalėdinį meduolinį namelį ir Jūs.  

Meduolinio namelio receptas 

Nameliui reikės:  

  • 500 g miltų 
  • 200 g medaus 
  • 200 g rudojo cukraus 
  • 2 kiaušinių 
  • 100 g sviesto 
  • arb. š. kepimo miltelių 
  • prieskonių mišinio meduoliams 

Gaminimas 

Ištirpdykite sviestą su medumi, tuomet suberkite cukrų ir viską maišant kaitinkite, kol nebeliks cukraus kristalėlių. Palikite, kad atvėstų ir taptų karamelės konsistencijos.  

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir prieskoniais, išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir įmuškite kiaušinį. Tuomet supilkite ir masę iš cukraus, medaus bei sviesto. Gerai išminkykite tešlą ir susukę į maistinę plėvelę palikite šaldytuve per naktį.  

Na, o kol tešla laukia savo eilės nusibraižykite lekalus nameliui ant kartono, išsikirpkite juos. Tada pasiimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi dalis, kad būtų lengviau iškočioti. Tuomet gerai iškočiokite ir naudojant lekalus išsipjaustykite atskiras namelio detales: langus, duris, sienas, stogą, kaminą, tvorelę ar kitas detales, kurios tik Jums pasirodys reikalingos. Viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos ar pamatytų meduolinių namelių statybų idėjų. Beje, pjaustant ir ruošiant lekalus nepamirškite, kad kepdama tešla traukiasi, tad darykite šiek tiek didesnes detales. Beje, kočiojant tešlą nepamirškite pabarstyti po apačia miltų, kad tešla neliptų. Jei kočiojant tešla labai lips, būtinai pabarstykite dar šiek tiek miltų. 

Paruoštas namelio detales dėkite į kepimo skardą, kurioje ištiestas kepimo popierius. Kepkite 180 C temperatūroje apie 10 minučių. Tešla turi paruduoti, tačiau neperkepti. Beje, jei norisi nameliams padaryti spalvotus stiklus, baigiant kepti tešlai į lango vidurį įdėkite sutraiškytą ledinuką. Jis ištirps ir atrodys tarsi stikliukas (puikiai tinka ir kalėdinius meduolius taip dekoruoti).  

Kai visos formelės iškeps, leiskite joms gerai atvėsti. O jei neskubate, namelį pradėti statyti galite ir kitą dieną. Na, o namelio statyboms prireiks glajaus. Glajaus receptas tinka toks pat, kaip ir meduoliams dekoruoti. Svarbu, kad nebūtų per skystas. Jei jaučiate, kad glajus skystokas įdėkite dar miltelinio cukraus. Pirmiausia glajumi sulipdykite visas dalis ir palikite sustingti. Na, o tuomet jau galima užsiimti namelio dekoravimu. Patogiausia spaudžiant glajų iš maišelio.  

Meduolinius namelius galima puošti pačiais įvairiausiais būdais.

Ant nesustingusio glajaus dėkite pabarstukus, spalvotus saldainiukus, džiovintus vaisius. Iš pačio glajaus galima nupiešti stogo čerpes, varveklius.

 

Galima pasigaminti ir spalvotą glajų įpilant maistinių dažų.

O tiems, kas tiesiog nenori gaminti glajaus, galima įsigyti parduotuvėje jau paruoštų priemonių dekoravimui. Tai puikus pasirinkimas jei kartu dekoruoja ir vaikai. Paruoštas glajus spaudžiamas iš plastikinės tūbelės, todėl nebus daug netvarkos.  

Dabar namuose praleidžiame daugiau laiko, tad išnaudokite jį turiningai, kurkite jaukias Kalėdas savo namuose. Dažniausiai juk skubame, lekiame ir tam mažai lieko laiko. Na, o jei patinka viską gaminti savo rankomis būtinai pasinaudokite – pasidaryk „pasidaryk pats“ idėjomis. Juk rankų darbo dovanos pačios mieliausios! 

 

Atgal